Project Description

Estetik diş hekimliği

Diş ve diş etleri üzerine yapılan çeşitli işlemler ile kişilerin sağlıklı, estetik görünüme kavuşmasını ve kaybedilmiş fonksiyonların iyileştirilmesini sağlayan tedavilerdir. Estetik diş hekimliği diş çürüklerinin, aşınmış dişlerin, renklenmiş dişlerin (Beyazlatma), hassas dişlerin, aralıklı dişlerin(diestema), travma  görmüş  dişlerin, kırık dişlerin, şekil, doku ve form bozukluğu olan dişlerin, hafif çapraşıklıkların tedavisini gerçekleştirir.

Bu tedaviler için kompozit  beyaz dolgulardan (bonding uygulamalarından), porselen dolgular (inley-onley), fiber uygulamalarından, beyazlatma yöntemlerinden, lazer teknolojisi ve lamina uygulamalarından faydalanılmaktadır.

Çürük, aşınmış, kırılmış dişlerin restorasyonunda  kompozit (beyaz) dolgu ile diş rengini, boyutunu, formunu değiştirip, düzeltmek için yapılan estetik işlemlerdir. Bonding uygulmalarını diş dokusunda minimal madde kaybı olduğundan, diş dokusu dostu işlemler olarakta adlandırabiliriz. Kullandığımız materyal kompozit dolgu maliyeti düşük renk seçenekleri fazla olduğundan hastalarımız için uygun fiyatta memnun edici sonuçlar doğurmaktadır.

Ortalama kullanım süreleri 5 yıldır ancak çok fazla çay, kahve, sigara tüketimi olan kişilerde doğal dişlerden daha hızlı renklenme görülmektedir.

Estetik dolguların bakımında ağız hijyeninin iyi olması en önemli faktördür.İdeal bir ağız hijyeni sağlanamaması durumunda hem diş etlerinde sorunlar oluşur hem de dişler çürüyebilir. Ayrıca sert gıdalar kompozit materyalinde aşındırma yapabileceğinden bu tür gıdalardan uzak durmak gerekir. Aşındırma, fırçalamayla da olabileceğinden sert diş fırçalama yapılmamalıdır. Bir diğer konu ise sigara – çay – kahve gibi renk verici tüm yiyecek ve içecekler estetik dolguların renginde değişmelere neden olacağından bunların tüketimine dikkat edilmelidir.

Estetik kompozit dolguların en büyük avantajı farklı renk seçeneğinin olması şeffat olması ile estetik olarak hastaları memnun etmesidir. Ayrıca düşük maliyetlidir. Hasta  isterse tekrar aynı dişe estetik dolgu yaptırabilir. Diş dokusuna minimal işlem yapıldığı için hastalar tarafından tercih edilmektedir.

Empress porselen kuronlarda metal alt yapı yerine cam destekli güçlendirilmiş porselen kullanılmaktadır. Cam destekli porselen ışığı daha fazla geçirir. Ayrıca empress kuronlarda mükemele yakın ışığı yansıtma özelliği  vardır. Bu  özelliklerinden dolayı doğal dişe yakın olurlar ve çok estetiktirler. Diş eti dokularıyla uyumları çok iyidir. Metal alt yapı içermediğinden herhangi bir alerji durumu söz konusu değildir. Ayrıca empress porselenler özel yapıştırıcılarıyla dişe birebir oturduğundan, diş porselen altında çürümez.

  • Estetiğin çok önemli olduğu üst ön dişlerde,

  • Fazla kuvvete maruz kalmayan küçük azı dişlerinde

  • Kanal tedavisi sonrası renklenmenin olduğu dişlerde

  • Tetrasiklin gibi antibiyotikten renklenmiş dişlerde, fazla flor alımından (flourozis) dolayı renklenme oluşmuş dişlerde ve yaşa bağlı renklenmenin olduğu dişlerde

  • Aralıklı dişlerin kapatılmasında (diestama varlığında)

  • Şekil bozukluğu olan dişlerde

  • Sıralaması ve duruşu bozuk olan dişlerde

  • Gülüş estetiği sağlamak için yapılan çok restorasyon işlemlerinde

  • Kırık veya aşınmış dişlerde

estetik olarak  ideal görünüme kavuşmak için empress full porselen kuronlar kullanılır.

Fazla çiğneme kuvvetinin geldiği arka dişlerde, birden fazla diş eksikliği olan dişlerin restorasyonunda empress porselen kuronlar tercih edilmez.